Книжно предизвикателство 2021
Книги

Книжно предизвикателство на 2021

Все още не знаете, но аз чета доста и колкото повече чета, толкова повече ми се чете. Нещо като Мечо Пух и бурканчето му с мед. През изминалата година съм прочела 76 книги – не че ги броя, просто толкова съм отбелязала в Goodreads. За тези от вас, които не знаят – Goodreads е книжна платформа, нещо като читателски дневник, където може да записваш какво си прочел, какво искаш да прочетеш, да пишеш ревюта и съответно да четеш ревюта на други потребители. Ако всичко е наред и върви както досега, тази година планирам да прочета още повече – до момента съм до номер 28.

Как успявам да чета толкова много?

Поставила съм го като приоритет и винаги, когато имам дори пет свободни минутки, гледам да не ги губя, а да прочета поне страничка. Винаги имам поне 1-2 започнати книги в книжен формат, 1 в електронен и 1 аудиокнига, която слушам, докато върша другите си задължения. Сега някои от вас биха казали, че го правя само и само да гоня норма. Но не, не е така. Просто ми харесва много, наистина. Чистенето, готвенето, принципно досадните домакински задължения са толкова по-лесни и приятни, когато чувстваш, че оползотворяваш времето си. Та така – основното правило е никога да не оставаме без книга и докато чакаме нещо или някого, или просто имаме 5 свободни минути, да ги оползотворяваме в четене. Стига това да ни харесва де, ако е по задължение – няма да се получи. Иначе основното време за четене ми е вечер – докато приятелят ми гледа телевизия, аз успявам да потъне за 2-3 часа в книгите. Добре че съм развила такова ниво на концентрация, че потопя ли се в дадена книга, никакви външни фактори не могат да ме разсеят и притеснят.

Книжно предизвикателство 2021

Откъде си набавям книгите?

Ами купувам си ги. Ама в промишлени количества. Купувам повече отколкото успявам да прочета, въпреки че според последните ми изчисления чета около десетина книги на месец. Не пропускам промоция на Сиела, понякога и на други издателства, не пропускам Алея на книгата. Купувам си, запасявам се, харесвам си. Не минавам покрай книжарница с празни ръце. Освен това си имам едно златно правило – да си купя книга от всяко място, което съм посетила. Е, това последното е малко в застой, тъй като покрай корона кризата не ходя кой знае къде, но се опитвам да се придържам към него. Тъкмо се замислих дали си купих лятото от морето. Купих си, да – Майкъл Крайтън, „Щамът Андромеда“ (по-скоро Красимир ми я купи, но идеята е същата).
Иска ми се да се запиша и в местната библиотека, обаче имам толкова много непрочетени книги у нас, че не знам въобще кога ще мога да стигна до библиотеката. Друг начин да си набявам книги са аудиокнигите – абонирала съм се за Сторител и „чета“. 😀

Книжно предизвикателство 2021

Какво е предизвикателството на годината?

Тъй като миналата година съм похарчила страшно много пари за книги, тази година реших да се огранича до минимум и да купувам само ако наистина се налага, като правя изключение само за трите големи намаления на Сиела, които са на 3 март, на 24 май и на 1 ноември. Е, добре де, може и за Алея на книгата, ако има кой да ме закара до там. 😀 Но… да се върнем към идеята – предизвиках се тази година да изчета колкото се може повече МОИ книги, които вече имам. И засега върви добре. Доста пъти бях на крачка от прегрешение, но се въздържах. А посещавам всяка седмица Лидл и там също има книги – трудно е, много трудно. 😀 Та равносметката до средата на март е само девет нови книги. (само!) Две от тях ги купих заради месечните предизвикателства на литературния клуб, в който членувам. Другите седем бяха на намалението на Сиела – в своя защита ще кажа, че на 50% отстъпка те практически ти ги подаряват, няма как да пропусна, няма, няма, няма!
Да обобщим: Тази година чета максимално много книги, които вече са по лавиците вкъщи, без да купувам нови. Е, равносметка дали съм успяла ще правим в края й.

Ако ви е интересно, а и ако и вие сте се затрупали с доста непрочетени книги, ще се радвам да се включите и да споделяте прогреса си с мен. Приятно четене! 🙂

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *