Reuse, Reduce, Recycle
Спорт и здраве

Zero-waste и рециклиране – да намалим употребата на пластмаса

В последно време започнах доста да се интересувам от рециклирането и употребата на Zero-waste продукти. Опитвам се да сведа ползването на пластмаса в живота си до минимум, доколкото, разбира се, е възможно и средата, в която живея, го позволява.

Намаляване употребата на найлонови пликчета и торбички

Найлоновите торбички са навсякъде около нас и са един от най-големите замърсители
Найлоновите торбички са навсякъде около нас и са един от най-големите замърсители

Замислете се сега колко пъти в месеца посещавате магазина, за да си купите хранителни провизии? На колко найлонови торбички се равнява това? Само за вашето домакинство. Според дигиталните ми бележки в приложението на Лидл, аз го посещавам средно около пет пъти месечно. Това са поне 5 торбички, ако приемем, че съм взимала само по една на посещение. Факт е, че ги преизползвам, като ги поставям вместо чували за боклук на кошчетата, но в крайна сметка накрая пак се изхвърлят и замърсяват.

Поради тази причина беше време да преосмисля употребата си на пластмаса в този вид. Повечето големи супермаркети от доста време предлагат алтернативи – хартиени пликчета и платнени торбички, като вторият вариант е, разбира се, за многократна употреба. Аз вече си взех такава от торбичка от Лидл и се опитвам да си напомням да я взимам всеки път със себе си, когато пазарувам.

От видео на Антоанет Попова също така научих, че около щанда за плодове и зеленчуци има и пликчета за многократна употреба, за да не ползвате найлоновите. Мисля, че са 3 или 4 броя в опаковка. Според мен си заслужава и следващият път, когато отида в Лидл ще потърся, за да си ги ползвам и за покупките в зеленчуковия магазин. Цената им е 1,49лв.

Отказване от пластмасовите сламки

Еко сламки
Еко сламки

Имах огромно желание преди време да си взема от силно нашумелите метални сламки, не че ми се налага толкова често да пия нещо със сламка, но пък все пак не си заслужава да замърсявам допълнително природата. Поръчах ги преди може би година – година и половина от сайт, който не си спомням, но цената не беше никак малка, доколкото си спомням. Притежавам 4 прави и 4 пречупени сламки, както и 2 почистващи четчици. Казвам, че цената не е малка, но тогава ги открих трудно, а сега ги срещам на доста места, включително AliExpress на доста по-ниски цени.

Комплектът навсякъде върви с прекрасна еко торбичка за съхранение и е нещо, което си заслужава да притежавате.

Примерен линк: https://www.aliexpress.com/item/1005002659333036.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.3b5c708bm6RvBn&aem_p4p_detail=20210621104153681876871986300033498424

Дъвките

Дъвките са един от големите замърсители
Дъвките са един от големите замърсители

Скоро прочетох в интернет, че дъвките се правят от синтетична пластмаса и са също един от виновците за замърсяването. Да, и аз бях изненадана, защото не знаех! Ще си призная, че до преди няколко месеца имах почти нон-стоп в устата си дъвка, но откакто престанах да ги консумирам, се чувствам много по-добре. Без да усещате това, те всъщност вредят, отколкото да помагат на зъбите ви, създават временно свеж дъх, който в последствие се влошава, както и спомагат за развитието на кариеси, които от своя страна също водят до лош дъх. Предлагам просто да ги замените с ментов бонбон, за да се освежите.

Картонени и стъклени опаковки вместо пластмасови

Пластмасови опаковки
Пластмасови опаковки

Това е почти невъзможно, но все повече брандове започват да стават осъзнати и да мислят за опазването на природната среда, така че се надявам за напред да виждаме все повече картонени / стъклени опаковки или такива от рециклируема пластмаса. Като цяло ви приканвам да се опитвате да избирате продукти, които са в рециклируеми опаковки. Това обаче не е достатъчно – освен това трябва да сме съвестни и правилно да ги изхвърляме на предназначените за целта места. Не забравяйте да ги почиствате предварително, защото замърсените опаковки не могат да бъдат рециклирани и просто се изхвърлят.

Без повече чаши за кафе за еднократна употреба

Чаша за кафе за еднократна употреба
Чаша за кафе за еднократна употреба

Всички ги знаете. Не може никога да не сте си взимали напитка от кварталната будка, която да ви дадат в една от тези чашки – пластмасова или картонена (картонените също са облицовани с пластмаса). Опитайте се да минете без тях. Вземете си чаша за многократна употреба, което да носите със себе си на разходка, и просто помолете да ви приготвят напитката в нея. Нека бъдем осъзнати!

Междудругото ValderaLife предлагат чудни чашки, които могат да ви свършат работа. Този пост не е спонсориран, но аз лично много харесвам продуктите им и ги препоръчвам на всеки. А вече два пъти си взимам от металните им канчета, които са превъзходни. Предлагат страхотно разнообразие от zero-waste продукти и няма как да не си избирете нещо.

***

Това беше първа част от идеите ми, свързани с рециклирането. Не са нещо ново и нечувано, но понякога човек има нужда да му се напомни, че имаме само един дом и трябва да го пазим. 🙂 Споделете ми в коментари вашите идеи. Ще се радвам да ги прочета и да ги обсъдим и, ако събера повечко информация, да направя втора част по тази тема. 🙂

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *